המדריך לפחמימות בריאות לאורח חיים בריא

המדריך לפחמימות בריאות לאורח חיים בריא

בקרב אלו המעוניינים לרדת במשקל ישנה נטייה להירתע מפחמימות הנחשבות לגורם לעלייה במשקל.
האמת שאנו עושים עוול לפחמימות ומסמנים אותן כאויב שלא בצדק.
הגיע הזמן לשבור את המיתוסים ולתת לפחמימות את הכבוד הראוי.
כן, זה מכוון שישנן פחמימות עם ערך קלורי גבוה, אך אין זה אומר שמדובר בדבר רע. פחמימות יכולות להיות מקור טוב לוויטמינים חשובים;
נוגדי חמצון המזוהים עם המאבק בסרטן;
מינרלים חשובים וסיבים תזונתיים. צריכה נכונה של פחמימות מסייעת לחילוף החומרים בגוף ותורמת לתחושת השובע.
מומלץ לקבל את מחצית כמות הקלוריות היומית מפחמימות.

פחמימות בריאות
פחמימות בריאות

פחמימות פשוטות לעומת פחמימות מורכבות

אנו שומעים הרבה את המושג פחמימות מורכבות,
אך נראה שאף אחד לא טורח להסביר לנו מהן פחמימות מורכבות ומהם ההבדלים בינן לבין פחמימות פשוטות.
פחמימות פשוטות הן למעשה סוכרים כמו גלוקוז, גלקטוז ופרוקטוז (חד סוכרים) וסוכרוז ולקטוז (דו סוכרים).
הפחמימות הפשוטות גורמות לעלייה מהירה ברמות הסוכר בדם ולאחריה ירידה חדה, דבר היוצר את אפקט הרעב.
זוהי הסיבה מדוע לאחר אכילת מתוק ישנו רצון לעוד.

לעומתן, יש לנו את הפחמימות המורכבות בהן נמצא עמילנים שהם בעצם אוסף של סוכרים פשוטים בשרשרת.
אלו מתפרקים לאט ומשחררים לזרם הדם סוכרים בקצב מתון, דבר הנותן לנו תחושת שובע ממושכת.

 

אילו פחמימות כדאי לנו להוסיף לתפריט?

 

עדשים – העדשים מכילות כ 70% פחמימות והדבר נכון לכל סוגי העדשים. העדשים גם מכילות כמות גדולה של חלבון,
ברזל וסיבים תזונתיים המסייעים להורדת הכולסטרול והסוכר בדם.
צמחונים וטבעונים מרבים לאכול עדשים בזכות היותן מקור טוב לחלבון.
חוץ מערכן התזונתי, העדשים גם טעימות מאוד וניתן לעשות מהן דברים רבים כמו המבורגר צמחוני, ממרחים, מג'דרה ומרקים.

 

בורגול – הבורגול הוא חיטה אשר עברה תהליך בישול, ייבוש וגריסה, מעין סדר פעולות הפוך.
בבורגול תוכלו למצוא כעשרים אחוז פחמימות והוא עשיר בוויטמין B וסידן.
מבחינת הטעם הוא די ניטרלי, מה שגורם גם לילדים בררניים במיוחד לאכול אותו.
ישנן צורות שונות לאכול בורגול, סלט טאבולה מרענן היא אחת מהן.

 

קינואה – כבר למעלה מעשר שנים שהקינואה היא מוצר חובה במטבח והיא זוכה למעמד של מזון על בשל תכולת החלבון העשירה.
כמות הפחמימות ב ¾ כוס קינואה משתווה לכמות הפחמימות של פרוסת לחם.
עוד יתרון של הקינואה הוא שישנם אינספור דרכים להכינה, מסלטים קרים ועד תבשילים חמים בסגנונות שונים.

 

בטטה – הבטטה היא לא רק דבר טעים, אלא גם בריא.
בבטטה יש כ 20% פחמימות; הבטטה עשירה בבטא קרוטן, נוגדי חמצון ושפע של וויטמינים ומינרלים.
בטטה אפויה היא מעדן וניתן גם להוסיף בטטה לתבשילי אורז, מרקים, פסטות ועוד.

 

תירס – התירס ראוי לתשומת לב מיוחדת.
יש בו אחוז גבוה של פחמימות, אך הוא גם נטול גלוטן ולכן יכול להיות תחליף מעולה עבור חולי צליאק.
בקלחי התירס תמצאו וויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. הוא טעים מאוד וניתן לצרוך אותו בדרכים שונות.
בישול פשוט במים רותחים הוא האופציה המועדפת על רבים. הימנעו מתירס משומר הכולל תוספת סוכר.

 

כפי שהבנתם, אין צורך לפחד מפחמימות וחשוב לשלב אותן בתפריט שלנו.
הן ממש לא האויב של הדיאטה ואורח חיים בריא והן יכולות לסייע לדיאטה בזכות תרומתן לחילוף החומרים ותחושת השובע שלנו.

 

כתוב/כתבי תגובה